SRK

Liisa Louhisalmen kirjoittaman AATOKSEN SAIRAALAREISSUN kannen lämminhenkinen kuva houkuttelee tarttumaan kirjaan. Kotoisaa räsymattoa muistuttavan verikoenauhan iloiset raidat ovat täynnä odotusta: mitähän kaikkea kirjassa tapahtuukaan? Takakannesta lukija saa vihjeitä, millaisia asioita seuraa siitä, kun Aatos ajattelee olevansa niin iso poika, että osaisi leikkiä kotipihalla yksinkin.

Aatoksen tarina on sattumus arkielämästä ja kuvaus pikkupojan ikioman Pipana-possun tärkeydestä. Se on myös kertomus siitä, kuinka suojelusenkeli valvoo joka hetki. Evankeliumilla siunaaminen ja rukous rauhoittavat pienen pojan mieltä, kun edessä on yö sairaalassa ilman äitiä, isää ja sisaruksia.

Vaikka kipsissä oleva jalka estää serkkuleirille pääsyn, ikävään tapaukseen liittyy myös mukavia asioita: ilman murtunutta jalkaa Aatos ei tapaisi sairaalapellejä, ja kotiinpaluun kunniaksi hänelle on tehty herkullinen kakku.

Aino-Sinikka Ervasti on kuvituksellaan onnistunut tukemaan ja jopa vahvistamaan tekstin tunnelmaa. Siksi kuvat pystyvät kertomaan kirjan tarinan ja sen tapahtumien ilmapiirin pienimmille lukijoille ilman tekstiäkin.

Ervastin maalauksessa poika tosiaankin näyttää punnertavan itseään katolle, ja kun jalkaan sattuu, sen huomaa: pojan asento ja poskien puna kertovat paljon. Äidin huoli näkyy ilmeestä hänen huiskuttaessaan hyvästiksi Aatoksen sairaalahuoneen ovelta, ja hetkeä myöhemmin hoitajan lempeät kasvot valaisevat pimeän huoneen ja pikkupojan mielen.

Kirjasta välittyy paitsi pikkumiehen sitkeys, myös perheenjäsenten rakastava lämpö ja lastenkirurgian osaston hoitajan välittävä ammattitaito. Teksti on helppolukuista, ja sen kieli on leppoisaa ja mukaansatempaavaa.

Kirja on mukavaa ajanvietettä sekä alle kouluikäisille lapsille että pikkukoululaisille. Sen pohjalta vanhemmat voivat keskustella lastensa kanssa monenlaisista asioista: vaaranpaikoista, pelosta ja jännityksestä, läheisten ihmisten merkityksestä, lääkäri- ja sairaalakokemuksista sekä hyvän Jumalan varjeluksesta.

Teksti: Heli Säkkinen

Teksti on julkaistu suviseuraulkaisukuvastossa, joka ilmestyi 13.6.2018.

Din kundvagn är tom