SRK

Nykyiset Siionin laulut ovat olleet käytössä kohta kaksi vuotta. Äänekosken Suviseuroissa julkaistaan alkusoittokirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Kirjan ovat toimittaneet kanttorit Eero Kukko ja Juha Paukkeri.

Kirjan alkusoitoissa painottuu lyhyt kesto ja kolmiäänisyys. Kaikki alkusoitot ovat soitettavissa pianolla tai uruilla ilman jalkiota. – Kaikkia ei välttämättä pysty soittamaan ensimmäisellä soittokerralla, mutta muutaman soittokerran jälkeen pitäisi alkaa sujua, Eero Kukko toteaa.

Kirjan alkusoitot ovat 35 musiikin ammattilaisen tai harrastelijan käsialaa. Kukon mukaan alkusoittojen tärkein tehtävä on valmistaa seurakansaa tulevaan lauluun, eli niistä tulisi kuulla laulun sävellaji ja tempo sekä elementtejä laulun melodiasta tai rytmeistä. – Periaatteena oli, ettei alkusoitoista tulisi itsenäisiä kappaleita eivätkä ne menisi laajuudessaan tai mahtipontisuudessaan itse laulun edelle, Eero täsmentää.

Alkusoittokirja on tarkoitettu kaikille seurasäestäjille kotiharjoitteluun sekä rauhanyhdistyksille ja leirikeskuksiin. Lisäksi kirja on hyvä hankinta niille, jotka haluavat opetella soittamaan. – Kirjan alkusoitoissa on useita pianokoulun alkeisiin verrattavissa olevia harjoituksia, joten jos soittaminen kiinnostaa, näistä alkusoitoista on hyvä lähteä liikkeelle, musiikinopettajana Jämsän kristillisellä kansanopistolla toimiva Kukko vinkkaa. 

Teksti: Johanna Kinnunen

Din kundvagn är tom